Σκύλος υπάκουος Πάντα και Παντού!

«Ο σκύλος μου είναι φοβερά υπάκουος μέσα στο σπίτι, αλλά με το που βγούμε έξω μεταμορφώνεται σε ανυπάκουο τέρας!!» Αυτό είναι ένα από τα συνηθέστερα παράπονα των ιδιοκτητών σκύλων.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο του σκύλου και στον τρόπο που αυτός σκέφτεται και μαθαίνει. Δυστυχώς ο μικρός μας φίλος δεν είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να γενικεύσει τις διάφορες εντολές που του έχουμε μάθει. Η γενίκευση, είναι λοιπόν, ένα από τα βασικότερα στάδια στην εκπαίδευση του σκύλου μας. Το ότι ο σκύλος μας έμαθε να κάθεται κατ’ εντολή στο σαλόνι του σπιτιού μας, δεν σημαίνει ότι θα εκτελέσει το ίδιο εύκολα την ίδια εντολή στο πάρκο της γειτονιάς ή σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Μπορεί να είναι ο καλύτερος μαθητής στο ομαδικό μάθημα, που γίνεται στο εκπαιδευτήριο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες κάθε φορά, αλλά να φέρεται σαν “κουφός” όταν του ζητάμε το ίδιο πράγμα σε διαφορετικό περιβάλλον.

Για να μάθει ο σκύλος μας να είναι υπάκουος υπό συγκεκριμένες συνθήκες, πρέπει να εκπαιδευτεί υπό την επίδραση των ίδιων ακριβώς συνθηκών. Εκπαιδεύστε λοιπόν το σκύλο σας, σε όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά περιβάλλοντα μπορείτε. Δείτε το κάθε ερέθισμα που παρουσιάζεται μπροστά σας ως ευκαιρία για εκπαίδευση και αποκτήστε έναν υπάκουο σκύλο πάντα και παντού!