Γιατί εκπαίδευση κατ’ οίκον?

Πολύς κόσμος έχει συνδέσει την «Εκπαίδευση Σκύλου» με μεγάλους και εντυπωσιακούς χώρους και σχολές εκπαίδευσης, που είτε πηγαίνουμε μαζί με το σκύλο κάποιες φορές την εβδομάδα, είτε πολλές φορές, αφήνουμε εσώκλειστο τον άτακτο κανακάρη μας και τον παραλαμβάνουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ως υπόδειγμα καλού σκύλου!!

Από την άλλη πλευρά έχουμε την εκπαίδευση κατ΄ οίκον όπου ο εκπαιδευτής έρχεται στο σπίτι μας και μαζί του εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας, αλλά κυρίως εκπαιδευόμαστε κι εμείς οι ίδιοι μαζί του!

Ποιός τρόπος εκπαίδευσης όμως είναι ο κατάλληλος για το δικό μου σκύλο;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, αξίζει να αναφερθεί ένα συχνό παράπονο όσων εκπαίδευσαν τα σκυλιά τους σε κάποιο «εκπαιδευτήριο σκύλων». Αυτό είναι ότι, ενώ στη σχολή ο μαθητής μας είναι άριστος, μόλις γυρνάμε σπίτι μοιάζει να τα ξεχνάει όλα!

Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο, βρίσκεται στον τρόπο που ο εγκέφαλος του μικρού μας φίλου δεν γενικεύει εύκολα και συνδέει συγκεκριμένους χώρους, με συγκεκριμένα γεγονότα και συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Με απλά λόγια στην περίπτωση μας, ο σκύλος συνδέει τον χώρο της εκπαίδευσης, με τις εντολές που του έχουμε μάθει. Δυσκολεύεται έτσι να καταλάβει ότι μόλις ο χώρος αλλάξει, αυτός θα πρέπει να εξακολουθήσει να εκτελεί τις εντολές που έμαθε στη σχολή. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν πολλές επαναλήψεις, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και υπό πολλές διαφορετικές συνθήκες.

Αυτό ακριβώς είναι το πολύ πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης κατ’ οίκον! Γίνεται στο χώρο όπου ο σκύλος ζει και πηγαίνει τη βόλτα του, υπό τις συνθήκες και τα ερεθίσματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις προβληματικές συμπεριφορές κατευθείαν στην πηγή τους. Ακόμη σημαντικότερο;

Όλα αυτά παρουσία του ιδιοκτήτη του!

Η εκπαίδευση κατ’ οίκον επίσης μας γλυτώνει από χρόνο, χρήμα και κόπο, καθώς γλιτώνουμε από τη μεταφορά μας από και προς τη σχολή εκπαίδευσης.

Οι ειδικοί χώροι εκπαίδευσης είναι χρήσιμοι σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (π.χ. εξαιρετικά επιθετικά σκυλιά όπου θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του σκύλου και του περιβάλλοντος του), ή αν θέλουμε να επιδοθούμε στον κυναθλητισμό, όπου κι εκεί απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες.

Για καθημερινά σκυλιά όμως που ζούνε μαζί μας, υπό τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής, η εκπαίδευση κατ’ οίκον είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη λύση!