Μπορούν να εκπαιδευτούν όλοι οι σκύλοι;

Την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί να δώσει ο καθένας πολύ εύκολα αν σκεφτεί το παρακάτω “παράδειγμα του μπάσκετ”:

Mπορούν όλοι οι άνθρωποι να μάθουν να παίζουν μπάσκετ; Φυσικά και μπορούν αρκεί κάποιος να τους δείξει τον τρόπο και φυσικά με πολύ προπόνηση από τη δική τους πλευρά. Δεν μπορούν όμως όλοι οι μπασκετμπολίστες να παίξουν στο ΝΒΑ!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όλοι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν και να μάθουν ή να βελτιώσουν κάποιες συμπεριφορές. Το επίπεδο όμως στο οποίο μπορούν να φτάσουν περιορίζεται από χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου ξεχωριστά! Προσοχή όμως! Αυτό δε σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι δεν είναι έξυπνος! Η εκπαίδευσιμότητα ενός σκύλου δεν έχει να κάνει τόσο με τη νοημοσύνη του, αλλά πολύ περισσότερο με άλλα στοιχεία του χαρακτήρα του. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένα νευρικό και υπερκινητικό από τη φύση του σκυλί να γίνει οδηγός τυφλών ούτε κάποιο φοβικό να εκτελέσει καθήκοντα προστασίας όσο έξυπνα κι αν είναι.Είναι καλό λοιπόν να γνωρίζουμε τα όρια του σκύλου μας ωστέ να μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να αγχώνουν το σκύλο αλλά και εμάς και να χαλάνε τη μεταξύ μας σχέση.