Σκύλος και Θάλασσα!

Το καλοκαιράκι βρίσκεται προ των πυλών και το μπάνιο με το σκύλο μας είναι καταπληκτική εμπειρία για εμάς και ίσως η καλύτερη άσκηση για τον μικρό μας φίλο!

Πώς όμως θα τον πείσουμε να μας ακολουθήσει στα βαθιά αν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με το υγρό στοιχείο;

Για αρχή θα πρέπει να βρούμε μια ήσυχη παραλία μακρυά από λουόμενους και να επιλέξουμε μία μέρα που η θάλασσα να είναι “λάδι”! Σε καμιά περίπτωση δεν βουτάμε “με το ζόρι” και απότομα τον σκύλο στο νερό καθώς είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα τον τρομάξει και θα χαλάσει μια για πάντα την σχέση του με αυτό. Αντίθετα τον παροτρύνουμε να μας ακολουθήσει στην ακροθαλασσιά χρησιμοποιώντας σαν κίνητρο τις αγαπημένες του λιχουδιές ή κάποιο παιχνίδι που του αρέσει πολύ. Αρχικά τον επιβραβεύουμε για κάθε βήμα που κάνει προς τη θάλασσα καθώς ακόμη και το να βρέξει τα πόδια του είναι μια καλή αρχή! Στο σημείο που ο σκύλος έχει φτάσει να μπαίνει άνετα και χωρίς φόβο μέχρι εκεί που βρέχει την κοιλιά του, αλλά δεν εννοεί να πάει λίγο πιο βαθιά, εκεί που δεν πατάει, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να “ξεμπλοκάρει” τραβώντας τον πολύ μαλακά και στηρίζοντας την κοιλιά του με τα χέρια μας. Πολλές επιβραβεύσεις και συνεχής ενθάρρυνση καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας είναι απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία του εγχειρήματος! Θυμόμαστε ότι δεν πιέζουμε τον σκύλο παραπάνω απ’όσο πρέπει καθώς αυτό θα φέρει σίγουρα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Σε σκυλάκια που είναι πολύ δεμένα με τους ιδιοκτήτες τους και τους ακολουθούν παντου, ίσως η καλύτερη λύση είναι να βουτήξουν οι ίδιοι στη θάλασσα και είναι πολύ πιθανό οι μικροί τους φίλοι να τους ακολουθήσουν χωρίς δισταγμό!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι όλα τα σκυλάκια γεννημένα κολυμβητές και κάποια απλώς αντιπαθούν τη θάλασσα, όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε προκειμένου να τα πείσουμε για το αντίθετο. Αυτά είναι σκόπιμο να τα αφήσουμε στην ησυχία τους, να μας παρακολουθούν από τη σκιά της ομπρέλας, όσο εμείς κάνουμε τα μακροβούτια μας! Επίσης κάποιες φυλές, όπως τα Αγγλικά Μπουλντόγκ, δεν μπορούν ανατομικά να υποστηρίξουν δραστηριότητες όπως το κολύμπι, και το να βάλουμε έναν τέτοιο σκύλο στη θάλασσα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη ζωή του!

Τέλος θυμόμαστε ότι με την παρουσία μας στις παραλίες αντιπροσωπεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά όλους τους κυνόφιλους! Φροντίζουμε λοιπόν να μην δημιουργούμε προβλήματα και να φερόμαστε υπεύθυνα κατά την παραμονή μας σε αυτές!.