Τα “7 Θανάσιμα Αμαρτήματα” στη σχέση με το σκύλο μας!

 Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 7 από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε, κατά τη συμβίωση με τον αγαπημένο μας φίλο!

  1. Ελλιπής εκτόνωση.

Ο βασικότερος λόγος που τα σκυλιά επιδεικνύουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, είναι η ελλιπής εκτόνωση. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα απολύτως από το σκυλάκι μας, αν πρώτα δεν έχουμε φροντίσει να εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά καθημερινώς!

  2. Επιβραβεύουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Πολλές φορές χωρίς τη θέληση μας, ενισχύουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας, ενώ στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε το αντίθετο. Χαιδεύοντας τον, για παράδειγμα, τη στιγμή που επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά σε κάποιον άλλο σκύλο, προκειμένου να τον καθησυχάσουμε, έχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε, καθώς στην ουσία τον επιβραβεύουμε γι’ αυτήν του τη συμπεριφορά. Σκεφτείτε ποιές συμπεριφορές του σκύλου σας ενισχύετε άθελα σας και αλλάξτε τακτική!

   3. Δίνουμε εντολές στο σκύλο χωρίς να έχουμε κερδίσει την προσοχή του.

Το να δίνουμε εντολές στο σκύλο μας, ακόμη κι όταν ξέρουμε ότι τις γνωρίζει καλά, χωρίς να έχουμε κερδίσει πρώτα την προσοχή του, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Τραβήξτε πρώτα την προσοχή του σκύλου προς τα εσάς, και στη συνέχεια μπορείτε να του ζητήσετε να κάνει αυτό που θέλετε.

dog pope

   4. Δίνουμε σημασία στο σκύλο όταν το απαιτεί.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε στιγμή ο σκύλος μας απαιτεί την προσοχή μας με λάθος τρόπο, π.χ. κλαίει για να του ανοίξουμε την πόρτα, γαυγίζει για να τον ταΐσουμε, ή κάνει σαν τρελός για να παίξουμε μαζί του, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να ηρεμήσει, και μετά να του κάνουμε το “χατίρι”.

  5. Ασυνέπεια.

Πρέπει να έχουμε μία σταθερή συμπεριφορά απέναντι στο σκύλο μας. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να του απαγορεύουμε να “ζητιανεύει” φαγητό από το τραπέζι, όταν εμείς οι ίδιοι του πετάμε μεζεδάκια πολλές φορές την ώρα του φαγητού.

  6. Υπερβολική ελευθερία.

Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, είναι ότι δίνουν απόλυτη ελευθερία στο σκύλο τους από πολύ νωρίς. Αφήνουν το κουτάβι τους ελεύθερο σε όλο το σπίτι, χωρίς να του δείξουν πρώτα τι απαγορεύεται και τι όχι. Συνεπώς το κουτάβι σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταστρέψει το μισό σπίτι και ο ιδιοκτήτης έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας! Θυμόμαστε πάντα ότι ο σκύλος μας κερδίζει μόνος του και σταδιακά την ελευθερία του, εφόσον επιδεικνύει  επιθυμητή συμπεριφορά, μετά την εκπαίδευση που του παρέχουμε.

  7. Μη εκπαίδευση.

Είναι τουλάχιστον παράλογο να μην εκπαιδεύουμε το σκύλο μας και να περιμένουμε από αυτόν να έχει τη συμπεριφορά που θέλουμε. Κι όμως, πολλοί ιδιοκτήτες δηλώνουν αγανακτισμένοι με την “απαράδεκτη” συμπεριφορά του σκύλου τους, όταν δεν έχουν δαπανήσει ούτε δευτερόλεπτο από το χρόνο τους προκειμένου να τον εκπαιδεύσουν!

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε like και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Γιάννης Ψαρόπουλος – Dog Secret

Τηλ. 6946.186.617