Γιατί δεν με υπακούει ο σκύλος μου και η αποτυχία της “Θετικής Εκπαίδευσης”

«Ο σκύλος μου δεν με υπακούει. Του δίνω μία εντολή και αυτός με γράφει! Γιατί συμβαίνει αυτό?»

Οι λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος επιδεικνύει ανυπακοή είναι οι παρακάτω:

Ο σκύλος δεν γνωρίζει τι σημαίνει η εντολή που του δίνω. Πριν δώσω στον σκύλο μου μια εντολή, πρέπει να είμαι βέβαιος ότι του έχω διδάξει και έχει κατανοήσει πλήρως το νόημα της εντολής.
Δεν έχει να κερδίσει κάτι υπακούοντας, ή αυτό που έχει να κερδίσει δεν είναι αρκετά σημαντικό για αυτόν την δεδομένη στιγμή. Αν το οποιοδήποτε ερέθισμα που υπάρχει στο περιβάλλον, έχει μεγαλύτερη αξία για τον σκύλο μου από το κίνητρο που μπορώ να του δώσω, αυτός θα επιλέξει να με παρακούσει.
Παράδειγμα: Φωνάζω στον σκύλο μου ΕΛΑ κρατώντας μία από τις αγαπημένες του λιχουδιές. Την ίδια στιγμή περνάει μία γάτα από μπροστά του. Αν η γάτα έχει μεγαλύτερη αξία για τον σκύλο μου από την λιχουδιά που κρατάω, καταλαβαίνετε ότι θα τρέξει από πίσω της χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δεν έχει να χάσει κάτι αν δεν με υπακούσει, ή αυτό που έχει να χάσει δεν είναι αρκετά σημαντικό για αυτόν την δεδομένη στιγμή. Ο σκύλος πρέπει να γνωρίζει πάντα ότι η ανυπακοή του ακολουθείται από συνέπειες.

Η αποτυχία της «Θετικής Εκπαίδευσης*»

Κατανοώντας τους λόγους 2 και 3 μπορούμε να καταλάβουμε την πλήρη αποτυχία της «θετικής εκπαίδευσης*» υπό ρεαλιστικές συνθήκες. Προφανώς δεν μπορώ να έχω πάντα μαζί μου κάτι που ο σκύλος μου να θέλει περισσότερο από μία γάτα (ή οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα) και εκεί η έννοια της διόρθωσης είναι απαραίτητο να έχει γίνει κατανοητή σε σκύλο και ιδιοκτήτη.

Κάθε φορά που ο σκύλος σας δεν σας υπακούει, αναρωτηθείτε τι από τα παραπάνω συμβαίνει.

Αν μπορούμε να ελέγξουμε τους παραπάνω παράγοντες ανά πάσα στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε έναν υπάκουο σκύλο παντού και πάντα!

*Θετική εκπαίδευση: Μέθοδος εκπαίδευσης που βασίζεται στην επιβράβευση των επιθυμητών συμπεριφορών και στην αγνόηση των ανεπιθύμητων

Αν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το με τους φίλους σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους!