Νέα επίθεση σκύλου σε παιδί ! Γιατί;

Νέα σοβαρή επίθεση σε παιδάκι από σκυλιά και η κοινή γνώμη συγκλονισμένη για ακόμη μια φορά.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη, αλλά το πιο λυπηρό είναι ότι δεν θα είναι και η τελευταία φορά. Θα ήθελα πολύ το άρθρο αυτό να μην αποδειχθεί προφητικό, αλλά ισχυρή μου πεποίθηση είναι ότι παρόμοια περιστατικά θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας κατά πολύ.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε στατιστικά χωρών όπως η Αμερική, όπου η κυνοφιλία είναι αναπτυγμένη εδώ και πολλά χρόνια, οι αριθμοί επιθέσεων και θανάτων από σκύλους θα μας τρομάξουν.

Ο αριθμός των σκύλων στη χώρα μας διαρκώς αυξάνεται και δυστυχώς όχι για τους σωστούς λόγους, καθώς η απόκτηση ενός σκύλου τείνει να γίνει ένα είδος μόδας. Μία μόδα που προτιμά δυναμικές και μεγαλόσωμες φυλές όπως ροτβάιλερ, κάνε κόρσο, πιτ μπουλ και άλλες πολλές.

Είναι όμως υπεύθυνες οι φυλές αυτές για τις επιθέσεις;

Φυσικά και όχι καθώς υπεύθυνος για τον σκύλο του είναι πάντα ο άνθρωπος που βρίσκεται στην άλλη άκρη του λουριού.

Είναι κάποιοι σκύλοι επιθετικοί από την φύση τους?

Φυσικά και ναι όπως ακριβώς συμβαίνει κάποιοι άνθρωποι να είναι περισσότερο οξύθυμοι από κάποιους άλλους.

Η επιθετικότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από την γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχει η εκάστοτε ράτσα σκύλου. Κάθε σκύλος, εν δυνάμει, μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.

Ένα από τα συχνότερα θέματα συμπεριφοράς που καλούμαι να λύσω στην δουλειά μου είναι η επιθετικότητα του σκύλου προς τον ίδιο του τον ιδιοκτήτη. Και πιστέψτε με τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μικρόσωμες φυλές όπως μαλτεζάκια, τζακ ράσσελ, τσιουάουα κ.α. Τα συγκεκριμένα σκυλάκια όμως, ευτυχώς, δεν μπορούν να προκαλέσουν τόση ζημιά ώστε να γίνουν πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

Παρόλ’ αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες φυλές εξετράφησαν για συγκεκριμένους λόγους και κάποια ένστικτα είναι βαθιά καταγεγραμμένα στο DNA τους.

Έτσι, οι θηρευτικές τάσεις κάποιων σκύλων μπορεί να είναι πολύ έντονες και σε συνδυασμό με ελλιπή κοινωνικοποίηση και εκτόνωση, μπορεί να αποβούν καταστροφικές.

Ένας τέτοιος σκύλος μπορεί εύκολα να δει ένα παιδάκι ως θήραμα και τα πράγματα γρήγορα να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

Δυστυχώς η πλειονότητα των ιδιοκτητών σκύλων αρνείται να αποδεχθεί τη φύση του ζώου που έχει δίπλα του πιστεύοντας ότι η αγάπη και μόνο που του δίνει είναι αρκετή.

Η αγάπη για τα σκυλιά ήταν και για εμένα ο λόγος που αποφάσισα να ακολουθήσω το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων.

Δυστυχώς, στα χρόνια ενασχόλησης μου με τον συγκεκριμένο χώρο, έχω καταλήξει ότι πολλοί από τους φιλόζωους είναι και οι πλέον ακατάλληλοι ιδιοκτήτες σκύλων. Η υπερβολική αγάπη για το σκύλο μας οδηγεί συχνά στο να του συμπεριφερόμαστε σα να είναι άνθρωπος, ξεχνώντας τη φύση και τις πραγματικές του ανάγκες.

Παιδεία και γνώση είναι λοιπόν για άλλη μια φορά αυτό που χρειάζεται ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου στην Ελλάδα προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Γνώση όχι μέσα από το διαδίκτυο, αλλά από κάποιον έμπειρο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το πως σκέφτεται ο σκύλος που έχουμε δίπλα μας και πώς να μπορούμε να τον ελέγξουμε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη.

Τέλος μερικές πρακτικές συμβουλές για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου σε σχέση το συγκεκριμένο θέμα είναι:

Ποτέ δεν αφήνουμε έναν σκύλο να παίζει ανεξέλεγκτα και χωρίς επίβλεψη με παιδάκια.
Ποτέ δεν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας ελεύθερο χωρίς λουρί
Με τα πρώτα σημάδια επιθετικότητας του σκύλου μας (γρύλισμα) ζητάμε τη βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή.
Φροντίζουμε να είμαστε ικανοί να ελέγξουμε τον σκύλο μας υπό οποιαδήποτε συνθήκη
Κάνουμε χρήση φίμωτρου εφόσον δεν είμαστε σίγουροι για τις αντιδράσεις του σκύλου μας
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ρωτάνε πάντα τον ιδιοκτήτη πριν χαϊδέψουν έναν σκύλο.