Τα 10 “Μυστικά” της Εκπαίδευσης Σκύλων!

Εγκαινιάζουμε αυτήν τη στήλη δίνοντας σας τα 10 “Μυστικά” που θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας κατά την εκπαίδευση του σκύλου μας! Πολλά από αυτά τα γνωρίζουμε, αλλά είναι φορές που τα ξεχνάμε ή αγνοούμε τη σημασία τους. Αναρωτηθείτε πόσο πιστά ακολουθείτε καθένα από τα παρακάτω και ανακαλύψτε ίσως την αιτία που η εκπαίδευση του σκύλου σας δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα στο σημείο που θα θέλατε!

1. Συνέπεια

Φροντίστε να έχετε μια σταθερή συμπεριφορά απέναντι στο σκύλο και να μην τον μπερδεύετε αλλάζοντας τις απαιτήσεις σας ανάλογα με τη διάθεση σας. Είναι άδικο γι’αυτόν τη μία μέρα να του απαγορεύετε να ανέβει στον καναπέ και την άλλη για διάφορους λόγους να του το επιτρέπετε. Όσο πιο ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι είστε απέναντι του τόσο μεγαλύτερη συνέπεια θα παρατηρείτε στις δικές του συμπεριφορές.

2. Ετοιμότητα

Προσπαθήστε πάντα να είστε ένα βήμα μπροστά από το σκύλο σας και να προβλέπετε τη συμπεριφορά του. Αυτό θα σας δώσει ένα προβάδισμα ώστε να είστε έτοιμοι, όταν χρειαστεί, να τον διορθώσετε ή, ακόμη καλύτερα, να μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση πριν χρειαστεί να φτάσετε στη διόρθωση. (π.χ. Βλέπετε τη γάτα που περνάει πριν να τη δει ο σκύλος σας. Του δίνετε την εντολή “μαζί” και είστε έτοιμοι να τον διορθώσετε, αν χρειαστεί.)

3. Γενναιοδωρία

Μην τσιγκουνεύεστε τις επιβραβεύσεις, ειδικά στα αρχικά στάδια της εκπαίδευσης. Κάθε φορά που ο σκύλος εκτελεί τη συμπεριφορά που θέλετε, επιβραβεύστε τον χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά.

4. Timing

Από τα σημαντικότερα σημεία κατά την εκπαίδευση του σκύλου σας είναι το σωστό timing της επιβράβευσης και της διόρθωσης. Επιβραβεύστε το σκύλο αμέσως μόλις εκτελέσει μια σωστή συμπεριφορά και αντίστοιχα διορθώστε τον αμέσως μόλις “φερθεί “ανάρμοστα”! Το να επιβραβεύσετε ή να μαλώσετε το σκύλο σας για κάτι που έκανε ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα πιο πριν, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

5. Μην επαναλαμβάνετε τις εντολές ξανά και ξανά

Δίνετε την εντολή μία μόνο φορά. Με το να δίνουμε μια εντολή δύο και τρείς φορές, όπως πολλοί συνηθίζουν, το μόνο που μαθαίνουμε στο σκύλο είναι ότι μπορεί να μας ακούει με τη δεύτερη ή την τρίτη φορά που θα τον φωνάξουμε. Καλύτερα μη δώσετε μία εντολή στο σκύλο αν δεν είστε σίγουροι ότι θα σας ακούσει με την πρώτη!

6. Μην είστε παραπάνω απαιτητικοί απ’ όσο πρέπει

Μάθετε να αναγνωρίζετε το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε με το σκύλο σας και να μην του ζητάτε παραπάνω απ’όσα μπορεί να σας δώσει. Αν καταλάβετε ότι ο σκύλος στρεσάρεται λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων σας κάνετε ένα βήμα πίσω και προχωρήστε με πιο αργούς ρυθμούς.

7. Διορθώστε τον σκύλο μόνο όταν είστε σίγουροι ότι γνωρίζει καλά την εντολή που του έχετε δώσει

Σιγουρευτείτε πριν δώσετε μια εντολή ότι ο σκύλος γνωρίζει τη σημασία της. Πώς θα σας φαινόταν αν σας μιλούσε κάποιος σε μια άγνωστη σε σας γλώσσα και περίμενε από εσάς απάντηση; Πώς θα σας φαινόταν αν σας μάλωνε κιόλας επειδή δεν απαντήσατε;

8. Δώστε ένα καλό κίνητρο στο σκύλο για να δουλέψει

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας θέλει πολύ τη λιχουδιά ή το παιχνίδι που ξέρει ότι θα λάβει ως επιβράβευση. Βρείτε τι είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στο μικρό σας φίλο και βάλτε τον να δουλέψει για να το αποκτήσει!

9. Έχετε πάντα τον έλεγχο του σκύλου σας

Να είστε πάντα σίγουροι ότι μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Όταν ο σκύλος αποφασίσει να σας δοκιμάσει με την ανυπακοή του τη στιγμή που δε θα έχετε τον έλεγχο και καταφέρει να περάσει το δικό του, θα έχει πάρει κι ένα μάθημα ότι μπορεί ενίοτε να σας παρακούει. Επιπλέον ένας ανεξέλεγκτος σκύλος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τρίτους, αλλά κυρίως για τον ίδιο του τον εαυτό.

10. Κρατήστε την εκπαίδευση διασκεδαστική για το σκύλο.

Πάντα να θυμάστε ότι στην εκπαίδευση ο σκύλος, αλλά και εσείς, πρέπει να περνάτε καλά. Μετατρέψτε την εκπαίδευση σε παιχνίδι και κάντε το σκύλο σας να αδημονεί γι’ αυτήν! Να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!!