BARF Διατροφή – Μύθοι και Αλήθειες!

Έπειδή τον τελευταίο καιρό βρέθηκα σε κάποιες συζητήσεις όπου υπέρμαχοι ενός νέου τρόπου διατροφής των σκύλων εκθείαζαν την καινούρια αυτή τάση και επειδή παρατήρησα ότι ενδιαφέρει πραγματικά πολύ κόσμο, αποφάσισα το θέμα που θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό  να μην έχει ουδεμία σχέση  με την εκπαίδευση των σκύλων αλλά με τη διατροφή τους.

Ο λόγος για την BARF ή ωμοφαγία, όπως θα μπορούσαμε να τη μεταφράσουμε, η οποία τείνει να γίνει μόδα όσον αφορά στον τρόπο που τρέφονται οι σκύλοι στις μέρες μας. Πριν όμως αρχίσουμε να ξεδιαλύνουμε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τη BARF, ας δούμε πρώτα τι είναι η BARF και σε ποια θεωρία βασίζεται αυτός ο τρόπος διατροφής.

Σύμφωνα με τη BARF λοιπόν, ο σκύλος θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με ωμό κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι, αρνί), κόκαλα, ωμά λαχανικά και φρούτα. Η φιλοσοφία αυτού του τρόπου διατροφής βασίζεται στον τρόπο που τρεφόταν ο σκύλος όταν ζούσε ελεύθερος στη φύση και ο οποίος, κατά τους οπαδούς της BARF, δεν μπορεί παρά να είναι ο σωστός και για τους σημερινούς οικόσιτους σκύλους.

Η BARF έχει γίνει η νέα τάση στη διατροφή των σκύλων τα τελευταία χρόνια. Αυτήν την τάση πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν εμπορευόμενοι τέτοιου είδους τροφές και διαφημίζοντας την BARF ως την απόλυτη υπερτροφή που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα υγείας του σκύλου σας. Χαρακτηρίζουν μάλιστα όλες τις ξηρές τροφές σκουπίδια, ξεχνώντας ότι πολλά σκυλάκια έχουν φτάσει στα βαθιά γεράματα υγιέστατα τρώγοντας αποκλειστικά ξηρά τροφή! Αντίθετα κανένα σκυλάκι δε γέρασε τρώγοντας μόνο BARF, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής εμφανίστηκε τα τελευταία μόνο χρόνια. Και για να προλάβω κάποιους βιαστικούς που θα υποστηρίξουν ότι για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοι των σκύλων τρέφονταν έτσι, να σημειώσω ότι ο προσδόκιμος μέσος όρος ζωής των άγριων σκύλων σπάνια ξεπερνούσε τα 6-7 χρόνια. Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει πάρει ο τρόπος αυτός διατροφή των μικρών μας φίλων είναι ότι ακόμη και μεγάλες εταιρίες σκυλοτροφών πρόσθεσαν στη γκάμα των προϊόντων τους σκευάσματα ειδικά για σκύλους που τρέφονται με BARF, σπεύδοντας να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής.

Από προσωπική εμπειρία θα πω ότι ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών που ταΐζουν με BARF είναι σούπερ ευχαριστημένοι. Υποστηρίζουν ότι τα κόπρανα του σκύλου τους μειώθηκαν θεαματικά, το τρίχωμα τους άρχισε να λάμπει και η αναπνοή τους σταμάτησε να μυρίζει. Δεν έχω κανένα λόγο να μην τους πιστέψω! Βέβαια ένα επίσης μεγάλο ποσοστό που προσπάθησε να ξεκινήσει BARF βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς το στομάχι του μικρού τους φίλου δεν άντεξε το νέο τρόπο διατροφής που του προκάλεσε διάρροιες και εμετούς. Βλέπουμε λοιπόν ότι, όπως ακριβώς με τις ξηρές τροφές έτσι και με την BARF, η ανεκτικότητα του κάθε σκύλου σε συστατικά της τροφής διαφέρει.

Ας έρθουμε όμως στο βασικό ισχυρισμό των υπέρμαχων της BARF, ότι δηλαδή αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ο πιο φυσικός για τους σκύλους, καθώς έτσι τρέφονταν οι πρόγονοι τους. Μπορούμε επομένως, με αυτήν τη λογική, να τρώμε κι εμείς τις μπριζόλες μας ωμές, αφού πριν την ανακάλυψη της φωτιάς έτσι τις έτρωγαν και οι πρωτόγονοι άνθρωποι! Κάνουμε έτσι και οικονομία στο ρεύμα, μιας και οι εποχές είναι δύσκολες!

BARF -WOMAN

Χμμμ.. νομίζω ότι αρχίζει να μ’ αρέσει η ιδέα της BARF…!!

Φυσικά από την περίοδο που και εμείς και οι σκύλοι τρεφόμασταν με ωμή σάρκα έχουν περάσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια! Από τη στιγμή που ο σκύλος ξεκίνησε να ζει με τον άνθρωπο η διατροφή του άρχισε να περιορίζεται στα υπολείμματα της ανθρώπινης διατροφής. Ακόμη και τώρα, πολλοί σκύλοι τρέφονται κατ αυτόν τον τρόπο. (Θυμάμαι ακόμη τον παππού μου στο χωριό, που επί πολλά χρόνια τάιζε τα σκυλιά του αποκλειστικά με περισσεύματα από το οικογενειακό τραπέζι, γάλα και ψωμί). Όπως είναι φυσικό, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, στην πάροδο αυτών των χρόνων κατάφεραν και επιβίωσαν μόνο οι σκύλοι των οποίων το στομάχι, αλλά ακόμη και η οδοντοστοιχία προσαρμόστηκαν στις νέες αυτές διατροφικές συνήθειες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το βασικό επιχείρημα των θιασωτών της ωμής διατροφής είναι πέρα για πέρα σαθρό!

Τι λένε όμως οι κτηνίατροι; Αρμόδιος για το θέμα της διατροφής του σκύλου μας, όπως οι περισσότεροι θα σκεφτούμε, δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρο μας. Έτσι ρωτώντας τους περισσότερους κτηνιάτρους για το συγκεκριμένο θέμα θα διαπιστώσουμε ότι στην πλειοψηφία τους είναι αρνητικοί. Οι λόγοι δεν είναι πάντα αγνοί και είναι οι παρακάτω.

  • Κάποιοι από αυτούς εμπορεύονται σκυλοτροφές ή έχουν διάφορα δωράκια από μεγάλες εταιρίες σκυλοτροφών προκειμένου να τις προωθούν στους πελάτες τους. Όπως είναι φυσικό, η στροφή του κόσμου στην BARF διατροφή δεν τους συμφέρει.
  • Δεν μπορούν να προτείνουν μία διατροφή για την οποία δεν έχει γίνει καμία σοβαρή έρευνα και να ρισκάρουν έτσι την υγεία των σκύλων των πελατών τους, αλλά και τη φήμη τους.
  • Σε σχετικό ερώτημα που έγινε από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Ζωοτροφών και την  Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η BARF, προκύπτει ότι η κατάψυξη του κρέατος δεν είναι αρκετή ώστε να σκοτώσει το βακτήριο της σαλμονέλας. Διαβάστε τη σχετική ερώτηση και τις απαντήσεις παρακάτω.

      esdy    2014611112137484 2014611112331281

Ίσως μέχρι αυτό το σημείο να έχω δώσει την εντύπωση ότι είμαι αρνητικός, όσον αφορά τη χορήγηση ωμού κρέατος στα σκυλάκια μας, αλλά μην πιστέψετε πως θεωρώ την ξηρά τροφή διατροφικά ανώτερη. Για την ακρίβεια πιστεύω ότι, ακόμη και η καλύτερη και ακριβότερη ξηρά τροφή, είναι φτιαγμένη από σκουπίδια!

Τι εννοώ;  Οι περισσότερες εταιρίες σκυλοτροφών ανήκουν σε τεράστιες πολυεθνικές που παρασκευάζουν τρόφιμα για τον άνθρωπο. Τα κατώτερης διαλογής κρέατα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τυποποιημένων γευμάτων ανθρώπινης κατανάλωσης. (δεν πιστεύω να νομίζετε ότι μεγάλες αλυσίδες Fast Food, αλλά και μικρότερα καταστήματα εστίασης, χρησιμοποιούν Α’ διαλογής κρέατα). Ό,τι λοιπόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή γεύματος ανθρώπινης κατανάλωσης, ακόμη και πολύ χαμηλής ποιότητας, προορίζεται για ζωοτροφές καθώς, να είστε σίγουροι, τίποτα δεν πετιέται! Συνεπώς, κάποιος που ταΐζει το σκύλο του BARF, αγοράζοντας όμως ο ίδιος το κρέας από το κρεοπωλείο, σαφώς και ταΐζει υψηλότερης ποιότητας τροφή από κάποιον που ταΐζει ξηρά τροφή. Βέβαια, όταν ταΐζουμε έτοιμη συσκευασμένη BARF, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα, όπως ακριβώς και με τις ξηρές.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο καθένας μπορεί να ταΐζει ό,τι θεωρεί καλύτερο για το σκύλο του, εφόσον βλέπει ότι ο οργανισμός του το δέχεται χωρίς παρενέργειες και οι εξετάσεις αίματος του κινούνται σε φυσιολογικές τιμές. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θεοποιούμε τροφές, ειδικά όταν οι ισχυρισμοί μας δεν βασίζονται σε καμία σοβαρή έρευνα.

Τις απόψεις μου για τον τρόπο διατροφής με BARF θεωρήστε τες ως προσωπικές, αφού δεν στηρίζονται παρά μόνο στην κοινή λογική, μιας και, όπως ήδη επισημάναμε, δεν υπάρχουν ακόμη έγκυρες έρευνες για τα αποτελέσματα της BARF διατροφής.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε like και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Γιάννης Ψαρόπουλος – Dog Secret

Τηλ. 6946.186.617