Ο σκύλος μου φοβάται…

Οι φοβίες σε ένα σκύλο, είναι από τις δυσκολότερες παρεκλίσεις συμπεριφοράς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτό γιατί εκτός από γνώσεις, απαιτούν υπομονή και χρόνο, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πιέσουμε το σκύλο ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επανένταξης του. Αντίθετα πρέπει να κινούμαστε με αργά και σταθερά βήματα, “διαβάζοντας” τη συμπεριφορά του σκύλου και κατανοώντας πότε μπορούμε να προχωρήσουμε πιο κοντα στην αιτία του φόβου.
Συνηθισμένα αίτια φοβιών στους σκύλους είναι: ελλειπής ή λάθος κοινωνικοποίηση, τραυματικές εμπειρίες κατά το παρελθόν και γενετική προδιάθεση.

Dog-Noise-Phobia

Παρακάτω διαβάστε μερικές συμβουλές που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας όταν έχουμε να κάνουμε με ένα φοβικό σκύλο.

1. Δεν πιέζουμε ΠΟΤΕ έναν φοβικό σκύλο να κάνει κάτι παρά τη θέληση του

2. Προσέχουμε οι κινήσεις μας να είναι ήρεμες και αργές.

3. Δεν εκθέτουμε τον σκύλο στο ερέθισμα του φόβου απότομα.

4. Υπομονή! Το να ξεπεράσει ένα σκυλάκι τις φοβίες του μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε και να το πιέζουμε παραπάνω απ’ όσο αντέχει, καθώς έτσι θα επιφέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε.

5. Παρέχουμε στο σκύλο ένα χώρο όπου θα αισθάνεται ασφαλής και θα μπορεί να παραμείνει ήρεμος οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει.

6. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό! Οι φοβίες είναι συμπεριφορές που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ιδιοκτήτης χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, και που με λάθος ενέργειες μπορούν να επιδεινωθούν.