Τι σκύλο να επιλέξω;

Η απόφαση της απόκτησης ενός σκύλου λαμβάνεται πολύ συχνά παρορμητικά και επιπόλαια. Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο κουτάβι που μας κοιτούσε από τη βιτρίνα του pet shop, ή μας κάνανε δώρο ένα μικρό σκυλάκι, ή υποκύψαμε στην απαίτηση των παιδιών μας, που ζητούσαν επίμονα ένα κουτάβι και βρεθήκαμε με ένα “θηρίο” που έχει κάνει τη ζωή μας μαρτύριο! Ακόμη πιο απερίσκεπτα γίνεται συνήθως η επιλογή του σκύλου, με τον οποίο θα περάσουμε περίπου 15 χρόνια από τη ζωή μας. Τα κριτήρια συνήθως είναι καθαρά αισθητικής φύσεως, καθώς επιλέγουμε με βάση την εμφάνιση του σκύλου και όχι με βάση του χαρακτήρα του και τις απαιτήσεις που αυτός έχει.

Κάτι που δεν σκέφτεται η πλειοψηφία των μελλοντικών ιδιοκτητών σκύλων είναι ότι η σχέση ανθρώπου και σκύλου είναι μία σχέση ζωής που θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με μια σχέση γάμου!! Όπως στον γάμο, έτσι και σε μια σχέση σκύλου-ανθρώπου, αν οι δύο σύντροφοι δεν ταιριάζουν σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά, τα σύννεφα στη σχέση δεν αργούν να έμφανιστούν.

dog looks like owner
Σκύλος και ιδιοκτήτης πρέπει να ταιριάζουν!!!

Αφού λοιπόν αποφασίσαμε οτι θέλουμε να πάρουμε σκύλο, έχουμε να πάρουμε ακόμη δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Τη φυλή και τον χαρακτήρα του σκύλου που θα αποκτήσουμε. Για να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να αναλογιστούμε τον δικό μας χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής μας. Η φυλή προσδίδει στον σκύλο κάποια γενικά χαρακτηριστικά, αλλά σε κάθε γέννα, της ίδιας φυλής, κάθε κουτάβι έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, που ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει από πολύ νωρίς Ακόμη κι αν επιλέξουμε να κάνουμε μια καλή πράξη και να πάρουμε ένα ημίαιμο σκυλάκι, από κάποιο καταφύγιο, πάλι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα παραπάνω, ώστε να μην εγκαταλειφθεί το άτυχο ζωντανό για ακόμη μια φορά στους δρόμους, από τους καινούριους του ιδιοκτήτες.

Το να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο για τον κατάλληλο ιδιοκτήτη, είναι μια απόφαση που μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά μελλοντικά προβλήματα. Σκεφτείτε για παράδειγμα, έναν μεσήλικα ήπιων τόνων, χωρίς προηγούμενη εμπειρία από σκύλο, που του αρέσει να περνάει τα Σ/Κ του διαβάζοντας εφημερίδα και βλέποντας ταινίες στην Τ.V. Ο συνδυασμός αυτού του ανθρώπου, με ένα υπερκινητικό και κυριαρχικό μπόξερ, όπως καταλαβαίνετε μπορεί να είναι καταστρεπτικός! Πόσο διαφορετική όμως θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της παραπάνω ιστορίας, αν ο εν λόγω κύριος, είχε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό και είχε επιλέξει για συντροφιά του ένα χαμηλής ενέργειας Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς θηλυκό κατά προτίμηση!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο καθοριστικής σημασίας μπορεί να είναι η επιλογή του σκύλου για την εξέλιξη της μετέπειτα συμβίωσης μας. Μη διστάσετε λοιπόν να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, προκειμένου να σας συμβουλέψει ποιός είναι ο σκύλος που σας ταιριάζει, και μην αφήνετε στην τύχη, την επιλογή ενός συντρόφου που θα περάσετε μαζί πολλά χρόνια από τη ζωή σας.